30 Mayıs 2007 Çarşamba

YENİ FİLMLER VİZYONDA...YÖNETMEN:ZİHNİMİZ.


Zihnin kurguladığı filmler...
Sizce neden rüya görürüz?Hiç düşündünüz mü?Bazen gerçek gibidirler, bazen bizi hayrete düşürecek kadar ilginç...Hiç bilmediğiniz yerde ,tahmin etmediğiniz insanlarla buluverirsiniz kendinizi...
Rüyaların anlamı ve neden görüldüğü tarih boyunca merak edilmiş konular. Son araştırmalar, rüyaların, canlıların günlük deneyimleriyle geçmişteki bilgilerini güncelledikleri gecelik kayıtlar olabileceğini gösteriyor. Bu güncellemeler sayesinde canlılar, hayatta kalma stratejilerini belirliyorlar. Rüyalar, gerçekliği, bildiğimiz doğa yasalarını alt üst eden, tuhaf, akıldışı görüntülerle haşır neşir olduğumuz, yönetmenliğini kendi zihinlerimizin yaptığı gizemli filmler. Kimi zaman geleceğe yönelik işaretler içerdiğine inandığımız, kimi zaman hayra yormaya çalıştığımız; bazen gerçekmiş gibi gelen, bazen kendimizi uyanmaya zorladığımız gecelik serüvenlerimiz.
Rüyaların anlamı ve rüya görmeye yol açan nedenler, pek çok araştırmanın konusu olsa da,
akılları kurcalayan soruların yanıtı üstünde henüz fikir birliği yok. Rüya gören bireylerin çok fazla enerji harcaması ve rüya görmenin kuşaklar boyu süreklilik gösteren bir deneyim olması, bu ilginç beyin etkinliğinin önemli bir amaca hizmet ettiği düşüncesini beraberinde getiriyor.




1 Comment:

Barış said...

Jack London'ın "Adem'den Önce" adlı kitabında bahsettiğinizle yer yer örtüşen, rüyalarla ilgili ilginç saptamalar vardı.

Kişisel tezlerim ama;
insanın ne düşünürken, ne de rüyada herhangi bir görüntü görmediğini düşünüyorum. Sadece şu var; insan düşünürken aklından geçen kavramlara bir takım imgeler atfeder. Onların birbiriyle eklemlenmesiyle de gözlerimiz aracılığıyla gerçekleşen, görsel algıyı çağrıştıran duyumlar oluşur. Dolayısıyla rüyalar da özelleşmiş düşünce süreçleridir. Özel yanı, iradenin ve bilincin geri planda kalmasıdır.